Activiteiten 2013
 

Overdracht schiderij Kandinsky aan Berghplaats

Kunstenaars van Beeldend Berghem hebben tijdens de manifestatie Berghem Bruist op 22 september 2013 een schilderij gemaakt, dat uit 16 delen is opgebouwd en waarvoor een reproductie van een van de werken van de beroemde Russische schilder Wassily Kandinsky als voorbeeld heeft gediend. Kandinsky was behalve kunstenaar ook econoom, jurist en filosoof en is ondermeer actief lid geweest van de Bauhausgroep en gaf in die hoedanigheid les in Weimar. Zijn werk is bijzonder levendig en kleurrijk en ook in muziek herkende en produceerde hij kleur, zoals via Wagner’s Lohengrin.

De kleurrijke elementen in zijn werk was dan ook de ‘trigger’ om voor een van zijn doeken te kiezen en het werd Improvisation 6, waarin Afrikaanse arbeiders zijn te herkennen die op het land werken. De kunstenaars van Beeldend Berghem hebben op initiatief van Jeanne Megens, lid van de Kunstcommissie gezamenlijk een verdeling gemaakt en ieder van hen is anaf mei van dit jaar met haar gedeelte bezig geweest. De 16 delen werden uiteindelijk in een houten frame gevat van 140 x 180 centimeter en er werd gewerkt met olie en acryl materialen.

Tijdens Berghem Bruist was er veel belangstelling voor het werk en na afloop heeft het bestuur van de stichting in overleg met de kunstenaars besloten het aan te bieden aan De Berchplaets.

De Beheerstichting van De Berchplaets heeft het doek in dank aanvaard en tijdens een officiƫle bijeenkomst op 30 oktober is het aangeboden aan plv. voorzitter Gerard van der Zijden en in aanwezigheid van Maria van der Heijden, manager van De Berchplaets, en de uitvoerende kunstenaars van Beeldend Berghem. Het doek is gehangen tegen de donkergroene wand op de eerste verdieping, waar het dagelijks te bezichtigen is.